Een ding is zeker: je seksleven krijgt een upgrade bij het gebruik van dit sticky goedje. Deze keer zoeken we alles uit over het doorzichtige goedje dat je seksleven een upgrade kan geven: glijmiddel.

Als je denkt dat glijmiddel alleen aan te raden is als je vaginaal niet snel nat wordt, dan heb je het mis. Onderzoek heeft uitgewezen dat glijmiddel seks bevredigender én leuker maakt. Het zegt helemaal niets over je kundigheid op het gebied van seks als je regelmatig naar een tube grijpt, het betekent simpelweg dat je je seksuele horizon wil verbreden en open staat voor meer plezier tussen de lakens.

Oké, we hebben vastgesteld dat glijmiddel een waardevolle toevoeging aan je seksleven is. Maar welke soorten glijmiddel heb je eigenlijk? Welk glijmiddel is het beste voor jou? En waar moet je rekening mee houden? We zetten alle ins en outs voor je op een rij.

Welke soort glijmiddel zijn er?

First things first: welke soorten glijmiddel zijn out thereJe hebt glijmiddel op waterbasis, op siliconen basis, op oliebasis en een combinatie van twee (of drie) van deze substanties. Ieder middel heeft zo z'n eigen voor- en nadelen.

Glijmiddel op waterbasis.

Glijmiddel op waterbasis kun je basically voor al je seksuele activiteiten gebruiken - ook met speeltjes. Een groot pluspunt voor dit soort glijmiddel is dat je ze veilig kunt gebruiken met (latex én niet-latex) condooms. Sterker nog, ze verlagen het risico dat het condoom stukgaat. Pro tip: doe een paar druppels glijmiddel in het condoom, dan zit-ie comfortabeler.

Nadelen: glijmiddel op waterbasis werkt niet onder de douche of bij een andere vorm van seks waar water bij komt kijken. Vrij logisch: het glijmiddel wordt weggespoeld door het water. Nog een nadeel: het goedje droogt snel, waardoor je vaker naar het flesje moet grijpen.

Glijmiddel op siliconen basis

Merk je dat je huid niet goed reageert op glijmiddel op waterbasis? Dan kun je glijmiddel op siliconen basis eens proberen. Het middel is iets dikker en kleveriger dan glijmiddel op waterbasis en werkt verzachtend bij een gevoelige huid. Daar komt nog eens bij dat glijmiddel op siliconen basis langer blijft zitten en wél heel goed onder de douche (en andere wateractiviteiten) te gebruiken is. Het is ook aan te raden bij anale seks.

Nadelen: je kunt beter geen glijmiddel op siliconen basis gebruiken bij seksspeeltjes, omdat het materiaal dan afbreekt. Dat kan ervoor zorgen dat de speeltjes niet langer hygiënisch zijn om te gebruiken.

Glijmiddel op oliebasis

Glijmiddel op oliebasis is fijn als je een massage wil geven. Ook moet dit goedje heel smooth voelen tijdens het masturberen, maar is alleen aan te raden om te gebruiken bij een penis.

Nadelen: gebruik géén glijmiddel op oliebasis voor penetratie, masturberen als je een vagina hebt of op een andere manier waarbij het goedje inwendig terecht komt. Olie kan niet opgenomen worden in het lichaam, waardoor het niet aan te raden is voor vrouwen. Nog een groot nadeel: glijmiddel op oliebasis kan latex afbreken en kan er dus voor zorgen dat een condoom scheurt. Glijmiddel op oliebasis zorgt ook sneller voor vlekken in je lakens en kleren.

Waar moet je op letten bij het kopen van glijmiddel?

Op het moment dat je glijmiddel wil aanschaffen, moet je op een paar dingen letten. Kijk altijd op de ingrediëntenlijst van het product. Iets waar je op moet letten, is de pH-waarde. Een gezonde vagina heeft een pH-waarde van tussen de 3,5 en 4,5. Het is belangrijk dat de pH-waarde van het glijmiddel ook rond dat getal ligt. Om het risico op infecties te verkleinen, kun je het beste voor een product zonder parabenen, glycerine en petroleum gaan.

Waar kun je glijmiddel voor gebruiken?

Mocht het nog niet duidelijk zijn, dan willen we het graag nog een keer benadrukken: je kunt glijmiddel overal voor inzetten! Gebruik het tijdens het masturberen, masseren, handwerk, mondwerk, penetratie, anaal (en dan hebben we het niet alleen over anaal penetreren), op je seksspeeltje of in een condoom. Wees creatief en experimenteer!