Erotische massage is het strelen en kneden van het lichaam van je lover.

Het is een heerlijke manier om je te ontspannen en met elkaars lichaam vertrouwd te raken. Je kunt elkaar een massage geven als je nog niet toe bent aan vrijen, maar wel op een lichamelijk manier met elkaar wilt bezig zijn. Een rugmassage is meestal een makkelijk begin. Op deze manier kun je elkaars lichaam vast een beetje leren kennen zonder bepaalde verwachtingen die bij sex een rol kunnen spelen. Massage is het meest ontspannend als je niet in één zitting beide rollen inneemt, maar als je de ene keer masseert en de andere keer wordt gemasseerd. Door de aangeraakt en gestreeld te worden kun je je door de ander geliefd en geaccepteerd voelen: de basis van elke goede relatie.

Een erotische massage kan soms een geweldig voorspel zijn om beleving van de seks en het orgasme te verhogen. Het is een manier om elkaar ontspannend op te winden en elkaars lichaam beter te leren kennen. Iedereen, maar zeker veel vrouwen, vinden heerlijk om gestreeld, geaaid en/of gemasseerd te worden. Het is vaak ook een manier om de snelle en minder diepgaande seks van alledag weer eventjes de volle aandacht te geven. Ben jij de echte ´casa nova´ of de ´femme passionelle´ die je partner een ongekende erotische massage kan bezorgen? Hieronder volgt een handleiding.

Wat zijn de beste massagetechnieken?

De kunst van een erotische massage is het bereiken van optimale ontspanning en sensuele opwinding zonder dat je de geslachtsdelen aanraakt. Door dit laatste vooral niet te doen maar juist alleen de erogene zones te stimuleren ontstaat er voor beiden een hoge mate van opwinding wat de seks absoluut ten goede komt. Hieronder nog enkele praktische tips:

Gebruik je handen: Hoewel bij een erotische massage meerdere hulpmiddelen mogelijk zijn, zoals een erotische massage olie, zal je voornamelijk je handen gebruiken voor het strelen en masseren. Zorg in ieder geval voor warme handen! De buitenkant van je hand wordt gebruikt om minder krachtig te wrijven en meer te kietelen. Wanneer je met de buitenkant van vingers (enigszins met de nagels) zachtjes over de erogene zones te strelen kan dit voor een enorme opwinding zorgen. Zorg wel dat je geen haken aan je nagels hebt!

De binnenkant van je hand zorgt voor warmte en meer krachtige wrijvingen (masseren). Om het erotisch te houden gebruik je de ene keer de hele binnenkant van je hand, de andere keer alleen de vingertoppen. Sommige plekken hebben een dunne huid en/of zijn plekken waar veel zenuwen bij elkaar komen. Deze plekken zal je niet of nauwelijks tijdens een erotische massage met de binnenkant van je hand of vingers kunnen stimuleren of masseren.

Wat is de beste houding bij het masseren?: Om soms beter te kunnen masseren (bijvoorbeeld schouders en rug) is het fijn om op je partner plaats te nemen. Neem als masseur plaats boven je partner met je knieën aan weerskanten van de dijbenen. Ga wel actief op je knieën zitten en leun niet met je volle gewicht op je partner.

Bij het masseren van de andere lichaamsdelen is het beter om naast je partner plaats te nemen en alleen via je handen of vingers contact te maken met het lichaam. Ga dan zelf ook ontspannen liggen en zorg dat je armen, handen en vingers voldoende bewegingsvrijheid hebben om te kunnen masseren.

Masseer richtingen: Begin door je partner te laten wennen aan jouw handen. Door de (warme) handen rustig op een spier te leggen en deze opbouwend aan te drukken met lichte kracht en telkens een stukje hoger te plaatsen, kan je partner hier rustig aan wennen. De bewegingen traag uitvoeren en controleren of het ontspannend werkt. Bij een te hoog tempo en te krachtige inzet wordt namelijk geen ontspanning, maar een verhoogde spanning opgewerkt.

Hierna kan het 'strijken' van de spier beginnen. Omdat er opbouw in een massage hoort te zitten (van licht naar steviger), begin je met 'strijkingen' die in de richting van de spiervezels lopen. Het 'strijken' is een beweging waarbij in één richting kracht wordt uitgeoefend. Bij het terughalen gebruik je geen kracht. Bij het strijken pas je de grootte van je handdeel aan. Bij een kleine spier kan je bijvoorbeeld de duim gebruiken.

Hulpmiddelen bij erotische massages

De werking van de handen is nu besproken maar wat kun je nog meer gebruiken om het erotische gehalte te doen stijgen. Of sterker wat is onmisbaar bij een erotische massage:

Tijd en passie: Heb je geen of weinig tijd? Voel je weinig voor het idee van een erotische massage? Doe het dan ook niet. Laat het aan de ander over (als die dat wel wil). Om erotisch te masseren moet je veel tijd, geduld en veel passie hebben. Zo alleen geniet je er beiden optimaal van!

Massageolie of glijmiddel gebruiken bij een massage?: Massageolie is onmisbaar om lekker en soepel te kunnen masseren. Gebruik niet te veel maar matig om voldoende contact te houden. Bovendien wordt het dan ook geen glij- en glibberpartij. Heel belangrijk: Zorg dat de olie of glijmiddel niet koud is. Niets is erger om naakt in een behaaglijke kamer te liggen en dan koude massageolie of glijmiddel te voelen. Vrij je met condooms? Zorg dan dat je een olie of glijmiddel gebruikt wat de structuur van de condoom niet aantast.

Ganzenveer gebruiken bij een massage?: Het klinkt zo romantisch maar het doet nog steeds wonderen. Met de ganzenveer kun je ontzettend goed de gevoelige erogene zones strelen. Dit kan zowel met de veer (voor een zachte streling) zelf als met de 'pen' kant (voor een meer kietelende streling).

IJsblokjes gebruiken bij een massage?: Koud maar kan ook erg opwindend werken op de gevoelige erogene plekken. Let wel op dat je de plekken niet 'onderkoelt' dan kun je weer opnieuw beginnen om ze op te warmen. En ijs smelt dus dat geeft altijd water.

Optimaal comfort: Dit betekent een warme (slaap)kamer met veel kaarsen en een heerlijke zachte ondergrond waar je beiden op kunt liggen. Zorg eventueel ook voor een heerlijk rustig en 'easy-going' muziekje (repeat stand). Vooral geen onderbrekingen zoals een deurbel of telefoon. Heel erg storend voor de fase waarin jij je bevind.

Handdoek(en): Mocht je uitschieten met de olie of voor wat dan ook, een handdoek is altijd welkom en bruikbaar.

3. Vergeet vooral de erogene zones niet.

Bij een erotische massage is het erg belangrijk om te weten wat de erogene zones zijn. Door middel van deze zones kun jij bij je partner een enorme opwinding bereiken. Hoewel in de literatuur veel geschreven is over de erogene zones bij de vrouw en de man verschilt het van persoon tot persoon. Het blijkt echter wel dat mannen minder erogene zones hebben dan vrouwen. Of misschien staan mannen hier minder open voor. Vrouwen vinden een erotische massage ontzettend heerlijk en een belangrijk onderdeel van de seks vinden. Zijn de meest voorkomende erogene zones (rood) opgenomen van de vrouw en de man. Andere zones (bijvoorbeeld schouders, nek, armen en benen) zijn gebieden die je steviger kunt masseren. Dit werkt meer ontspannend dan erotisch. Door te experimenteren kom je erachter welke zones bij je partner zeer erogeen zijn en welke meer bedoeld zijn om te masseren.

Nek en hals masseren: Voor veel vrouwen (minder voor mannen) is dit een zeer erogene zone. Door haar hier zachtjes te strelen of te zoenen (tot en met achter de oren toe) kan voor haar erg opwindend zijn. Het kan ook lekker zijn als je zachtjes bijt. Overigens kan je beginnen om de nek iets steviger en ontspannend te masseren met je vingers en handen. Dit laatste werkt ook goed bij mannen.

Schouders en rug masseren: Dit is een gebied wat zich zowel leent voor een iets steviger als een erotische massage. Belangrijk is alle beweging op de rug uit te voeren in de richting van het hoofd. De schouder(bladen) masseer je met de binnenkant van je vlakke hand. Wrijf met soepele ronddraaiende beweging naar buiten. Werk zo omhoog tot aan de schedel.

De rug masseer je met de buitenkant van je hand. Maak een beweging van boven naar beneden (van de nek tot net boven de billen). Ook dit is net als schouders, nek en hals een zone waar je kunt beginnen met een iets stevigere massage (binnenkant vlakke hand) om dan langzaam over te gaan naar een erotische massage.

Borsten masseren: De buitenkant en de zone waar de borsten overgaan op het lichaam is een gevoelige plek bij zowel mannen als vrouwen. Hier kun je zachtjes strelen met de binnenkant van je hand. Het resultaat kan zijn dat de tepels hard worden. Of leg de binnenkant van je handen op de borsten en wrijf langzaam zodat jij de warmte van je hand overstraalt.

Mannen: Gebruik haar tepels niet als radioknoppen maar knijp zachtjes met je duim en wijsvinger. Bijten mag ook maar wees heel voorzichtig!

Binnenkant ellebogen en knieën masseren: Door met de buitenkant van je hand hier te strelen stimuleer je deze erogene zone. Handig hierbij is een ganzenveer waarbij je met de 'pen' kant zachte streepjes trekt.

Buik en navelmasseren: Hier bevind zich ook de 'solar plexus'. Dit is een plek waar veel zenuwen bij elkaar komen. Door met de buitenkant van je hand van boven naar beneden (Fase 1: tot aan de navel) te bewegen is erg opwindend. Fase 2 is dezelfde beweging van haar navel tot aan de venusheuvel of schaamstreek rond de penis. Handdoek(en). Mocht je uitschieten met de olie of voor wat dan ook, een handdoek is altijd welkom en bruikbaar.

Plooien in zij en schaamstreekmasseren: Een uitstekende erogene zone om te stimuleren. Maak ook een beweging met de buitenkant van je hand van buiten naar binnen (tot aan de schaamstreek).

Binnenkant bovenbeenmasseren: Zeer gevoelig en erogeen omdat deze ook in de buurt van haar vagina zijn. Hier kun je ook met de buitenkant van je hand een beweging van beneden naar boven maken (niet tegen haar vagina komen). Plooien billen Je kan deze zone eerst voorzichtig met de buitenkant van je hand of een vinger stimuleren. Hierna kan jij je handen op de billen leggen en met je duimen van binnen naar buiten bewegen. Mooie zone om ook met een ganzenveer te bespelen.

Voetenmasseren: Een voetmassage is heerlijk ontspannend voor zij die daar tegen kunnen. Strek en buig de voet zachtjes alle richtingen in om hem los te maken. Masseer met je vingers alle kootjes van de tenen totdat zij soepel aanvoelen. Trek tot slot met duim en wijsvinger zachtjes aan elke teen. De wreef masseer je door afwisselend met de linker- en rechterhand in de voet te knijpen en maak hierbij een strijkende beweging richting tenen. Maak vervolgens met je vingertoppen of duim kleine cirkeltjes (van binnen naar buiten).

Tenslotte
Een erotische massage is een heerlijk voorspel om daarna over te gaan tot heerlijke seks vol passie. Het is geen wondermiddel wat altijd werkt. Heel belangrijk is dat je beiden de tijd neemt en dat de tijd er ook is zodat je beiden lekker kunt genieten.