Waarom komt hij altijd en jij niet? Omdat de focus in bed nog vaak op de man ligt. We werken naar zijn hoogtepunt toe, terwijl de meeste vrouwen niet klaarkomen van penetratie. Dat moet veranderen, want ook tussen de lakens willen we gendergelijkheid.


De orgasmekloof tussen man en vrouw is enorm

‘Eerlijk is eerlijk, het zou een beetje een raar gesprek zijn, maar stel, iemand vraagt jou wat het vrouwelijke equivalent is van de penis. Wat zeg je dan? De kans is groot dat ‘vagina’ het eerste antwoord is dat in je opkomt. Want de vagina is net zo onlosmakelijk verbonden met de penis als yin met yang, zoals een hoogleraar seksuologie ooit zei: “De vagina is een baringskanaal, geen seksueel kanaal.” Je babygaatje is dus níét het epicentrum van opwinding. Je zou denken dat het anno 2023 wel snor zit met de gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen tussen de lakens, maar het tegendeel lijkt waar. “Het genot van de man staat heel erg centraal,” We gaan je in dit artikel alles vertellen over het orgasmekloof, alles wat vrouwen – en mannen – moeten weten over het vrouwelijk orgasme.

"Als vrouw zijn we erop ingesteld dat de man moet klaar - komen. Dat is een must voor geslaagde seks, terwijl het vrouwelijk orgasme vaak wordt gezien als een leuk toetje.” Een erfenis van way back, toen kinderen krijgen – en dus de mannelijke ejaculatie – een voorwaarde was om te overleven. “Vrouwen hebben ook vaak het idee dat een man blauwe ballen krijgt als-ie niet komt.” “Hij móét een orgasme krijgen, anders is dat slecht voor hem. Je ziet in vrouwenbladen ook nog steeds artikelen met tips als: zo komt een man beter klaar, dit vindt hij leuk in bed, zo kun je hem beter verwennen. De nadruk ligt altijd op zijn orgasme, waardoor seks bij heterostellen vooral draait om penetratie.”


"Een vrijpartij waarin alleen de vrouw klaarkomt is haast ondenkbaar"

Orale seks en handwerk is leuk als voorspel, maar wordt beschouwd als iets dat ook wel geskipt kan worden. “Terwijl juist dan de vrouw wat meer aan bod komt, omdat er aandacht is voor de uitwendige clitoris.” (Er is ook een inwendig deel, komen we zo op terug). “Een derde van alle mannen denkt dat vrouwen klaarkomen van penetratie, maar in werkelijkheid geldt dat voor slechts een kwart. Bij mannen is dat 95 procent! Een vrijpartij waarin alleen de vrouw klaarkomt is haast ondenkbaar, terwijl het andersom de normaalste zaak van de wereld is. Dat is de zogenaamde orgasmekloof.”

Om deze reden komt een lesbische vrouw vaker klaar

Er kunnen nog zo veel emancipatiegolven zijn geweest, in bed gedragen wij vrouwen ons veelal als volgzame lammetjes. De enorme orgasmekloof is daar slechts een van de voorbeelden van. Niet omdat we per se tijdens elke vrijpartij een hoogtepunt moeten krijgen, integendeel. Het zou niet gezond zijn om te eisen dat je elke keer moet klaarkomen, want dan zou de seks verkeerd of mislukt zijn als het een keer niet lukt. Maar je zou in ieder geval de kéuze moeten hebben. En de kennis om te begrijpen hoe het daar beneden allemaal werkt. “Toen ik voor het eerst over de orgasmekloof las, dacht ik: wat raar, waar zou dit aan liggen?”  “Ik herinnerde me een onderzoek waaruit bleek dat lesbische vrouwen tijdens seks veel vaker klaarkomen dan heterovrouwen. Dat is omdat zij meer aan clitorale stimulatie doen. Focus op de clitoris is een deel van het antwoord op de vraag hoe je de orgasmekloof kunt dichten. Een andere grote taak ligt bij de voorlichting, waarin veel meer oog zou kunnen zijn voor vrouwelijk plezier tijdens de seks.” 

“Zij ontdekte dat de zwellichamen, die onder de oppervlakte rond de vagina liggen, onderdeel van de clitoris zijn. In twintig jaar tijd is er bar weinig met die informatie gedaan. In een eerder artikel werd de clitoris ‘dat gevoelige plekje’ genoemd en dat was dat.” De kennis over onze gevoeligste spot is nogal warrig ontstaan, to put it mildly. “Het was voor onderzoekers met de clitoris zoals met Amerika: je kon het steeds opnieuw ontdekken.” “Onder anderen Freud heeft daarbij een kwalijke rol gespeeld, want hij vond het clitorale orgasme een teken van fysieke onvolwassenheid en reden voor therapie. Onder zijn invloed werd de clitoris onder tafel geveegd en uit boeken gelaten. Dat beeld heeft decennialang overheerst. Er zijn er nog steeds wetenschappers die schrijven dat alleen een vaginaal orgasme goed zou zijn.”

Vaginaal orgasme bestaat niet, de vagina 'de ingang'

Vaginaal orgasme Reality-check: het vaginale orgasme bestaat niet. Of nou ja, alleen voor mannen, als je een vaginaal orgasme definieert als klaarkomen ín een vagina. Want net als een anaal orgasme en een G-spot-orgasme is een vaginaal orgasme fysiologisch gezien een clitoraal orgasme. “De clitoris bestaat uit een inwendige, hoefijzervormige schacht om de vagina.”  “Als je opgewonden bent, dan zwelt die op en wordt alles extra gevoelig. Kom je klaar door penetratie, dan komt dat door - dat de clitoris van buitenaf of van binnenuit wordt gestimuleerd.”


"Het gebied rondom de clitoris mogen we geen vagina noemen"

Dat veel vrouwelijke twintigers en dertigers hier amper weet van hebben. “Ze hebben weinig kennis van hun eigen geslachtsdeel en zijn tijdens de seks niet bezig met plezier zoeken voor zichzelf, maar met het behagen van hun partner.” “Daarbij gaan ze soms over hun eigen grenzen: ja, het doet een beetje pijn, maar even doorbijten en dan gaat het wel over. Of: ‘Als hij het lekker vindt, dan vind ik het ook lekker.’ Dat soort uitspraken heb ik in de praktijk die ik had ontzettend vaak gehoord.” In een eerder artikel hebben we je uitleg gegeven over alles wat er in en rond de vulva te vinden is en duidelijk maken dat er tijdens de seks wel degelijk iets te genieten valt voor henzelf. “Belangrijk is dat we het gebied rondom de clitoris geen vagina meer noemen.” “De vagina is maar één onderdeel: de ingang. Daaromheen zitten nog zo veel andere onderdelen die plezier geven. Dat geheel wordt officieel de vulva genoemd.” Een mooie, niet-moeilijke naam maar wel veel eerlijker en toepasselijker om te gebruiken dan altijd maar dat ‘vagina’, want mede daardoor ligt de focus alleen maar op dat ene onderdeel. “Alsof het plezier voor de vrouw daar vandaan moet komen! Het is een goeie eerste stap om dat gebied de vulva te noemen en te ontdekken wat er zit. Niet alleen door het te bekijken, maar ook door te voelen en te experimenteren. Zo zijn bijvoorbeeld de binnenste schaamlippen heel gevoelig, omdat daar veel zenuwen op uitkomen.”


Seksuele gelijkheid in bed

We bewegen langzaam de goeie kant op, maar spijtig dat nog te veel vrouwen zich aan het mannelijke, heteroseksuele script van penetratie houden. “We zien veel vrouwen die vinden dat er koste wat kost, ook als het pijn doet, penetratie moet plaatsvinden, omdat dat van hen wordt verwacht,” “Dat klinkt ouderwets en dienstbaar, maar het gaat weer erg modern worden om zo te denken.” En dat terwijl het zo eenvoudig kan zijn om plezierige seks te hebben. “Er zijn maar twee dingen nodig: voldoende opwinding en een ontspannen bekkenbodem. Als je niet gezwollen en vochtig bent of juist verkrampt, dan kan het snel pijn gaan doen. Zoals in het scenario waarin een vrouw eerst klaarkomt, want daarna wordt niet meer voldaan aan de fysiologische voorwaarden. Net als een penis wordt de clitoris na een orgasme slap. De zwelling trekt weg, het vocht verdwijnt. Je kunt het vergelijken met penetratie hebben met een slappe.”

"Orgasmekloof, kort samengevat"

Orgasmekloof is een term die gebruikt wordt om het verschil in frequentie en kwaliteit van orgasmes tussen mannen en vrouwen aan te duiden. Onderzoek heeft aangetoond dat mannen over het algemeen vaker en makkelijker een orgasme ervaren dan vrouwen. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder culturele en biologische factoren. Een van de culturele factoren die bijdragen aan de orgasmekloof is het gebrek aan seksuele voorlichting en openheid over vrouwelijke seksualiteit. Vrouwen worden vaak geleerd om hun seksualiteit te onderdrukken en zich te schamen voor hun verlangens, waardoor het moeilijker wordt om van seks te genieten en een orgasme te bereiken.

Biologisch gezien hebben vrouwen ook minder gevoelige erogene zones dan mannen, wat het moeilijker kan maken om een orgasme te bereiken tijdens seksuele activiteiten. Daarnaast kan de anatomie van de vrouwelijke genitaliën een rol spelen bij de orgasmekloof, omdat de clitoris, het belangrijkste orgaan voor vrouwelijk plezier, vaak niet voldoende gestimuleerd wordt tijdens geslachtsgemeenschap. Het verschil in orgasme frequentie tussen mannen en vrouwen kan leiden tot seksuele ontevredenheid en frustratie bij vrouwen, wat kan resulteren in verminderd seksueel verlangen en zelfs relationele problemen. Het is daarom belangrijk om te streven naar seksuele gelijkheid en open communicatie over seksuele behoeften en verlangens, zodat vrouwen ook kunnen genieten van de volledige voordelen van seksuele activiteit en orgasmes.