Dit kan verschillende oorzaken hebben, we vertellen je er meer over. Het kan even schrikken zijn wanneer je ziet dat je tijdens of na de seks vaginaal bloed verliest. Velen van ons denken dat dit slechts voorkomt bij een ontmaagding, maar het zal je verbazen hoeveel vrouwen lang na hun eerste keer met dit probleem kampen. Zeker wanneer het bloedverlies niet tijdens of rond de menstruatie plaatsvindt. Het beste wat je kan doen is uitzoeken wat het bloedverlies veroorzaakt.

Wij zochten voor je uit wat het allemaal kan zijn, en zetten het hieronder voor je op een rijtje. En onthoud: bij herhalende klachten en/of een onrustig gevoel is het altijd een goed idee bij de huisarts of gynaecoloog langs te gaan.

Bloed is niet altijd verontrustend

We begrijpen maar al te goed dat je schrikt als je na een fijne vrijpartij plots bloed aantreft op de lakens, het toiletpapier of in je onderbroek. Maar ga niet direct uit van het ergste scenario, want er kunnen verschillende oorzaken zijn voor het bloed dat je aantreft.

  • Je hebt net ruige seks gehad: Ondanks dat je vagina wel tegen een stootje kan, kan het er soms toch té ruig aan toe gaan. Dit bloedverlies is niet meer dan normaal en kan vergeleken worden met een interne paper cut. Doe het de volgende keer wat rustiger aan en kijk of dit het verschil maakt.
  • Het is lang geleden: Het is maanden (misschien zelfs jaren) geleden dat jij voor het laatst seks had. Je vagina mag dan wel een spier zijn, de omliggende huid is dat niet. Bij penetratie moet het oprekken waardoor er kleine scheurtjes ontstaan die bloedverlies als gevolg kunnen hebben. Neem je tijd voor het voorspel en de rest. En mocht je het nog niet helemaal vertrouwen, dan is glijmiddel je beste vriend.
  • Je hebt een infectie: Zowel bacteriële als schimmelinfecties zorgen voor ontstoken weefsel. Bij contact kan dit geïrriteerd raken en dus een kleine bloeding veroorzaken. Het is altijd aan te raden om een infectie zo snel mogelijk te laten behandelen om ergere symptomen te voorkomen. Wip langs bij je huisarts voor een diagnose en dan door naar de apotheek (of drogist) voor je middeltjes. Binnen no time is het probleem weer opgelost.
  • Oeps, toch een SOA: Onlangs geen condoom gebruikt? Dan kan het best zijn dat je een ongediagnosticeerde SOA hebt opgelopen als chlamydia of gonorroe. Gelukkig is hier makkelijk op te testen bij de GGD (of huisarts) en ben je er met een antibioticakuur zo weer van af. Minimaliseer je seksuele contacten bij een positieve testuitslag. Gebruik altijd een condoom om overdracht te voorkomen.
  • Je vagina is aan de droge kant: En dat is geen ramp. Het komt redelijk vaak voor. Vaginale droogheid kan veroorzaakt worden door lage levels van oestrogeen door bijvoorbeeld de pil, menopauze of een behandeling en zelfs door het gebruik van antihistamine. Ja, die pilletjes die je slikt om je hooikoorts te onderdrukken. Gelukkig zijn er verschillende glijmiddelen op de markt om je droogheid te 'genezen' en het geheel goed door te smeren. Tijd om die seksshop leeg te kopen en je bloedverlies te elimineren, dus.
  • Eh... je bent zwanger: Hopelijk was je hier al van op de hoogte, maar zo niet dan is het tijd om een plasstokje te halen bij de drogist. Tijdens de zwangerschap is de baarmoedermond bijzonder gevoelig en kan penetratie voor bloedingen zorgen. Let wel op dat dit bij een aantal druppeltjes blijft. Mocht het meer zijn dan je had gedacht, plan dan zo snel mogelijk een afspraak in bij je verloskundige of huisarts voor een check up.
  • Gevolg van de pil: We noemen dit ook wel de doorbraakbloeding. Vrouwen die gebruik maken van de pil– deze langere tijd doorslikken of wisselen van pil– kunnen last krijgen van tussentijds bloedverlies. Niets om je zorgen over te maken. Het is je lichaam dat aangeeft nog even z'n weg te moeten vinden wat betreft de anticonceptie. Mocht je je er toch ongemakkelijk bij voelen, dan is een gesprekje met de huisarts over de juiste pil geen overbodige luxe.
  • De enge dingen: Het kan ook zijn dat er een daadwerkelijk medische oorzaak achter het bloedverlies zit. Denk hierbij aan poliepen op je baarmoederhals, endometriose of misschien kanker (vagina, baarmoederhals of baarmoeder). Voor je in allerijl als een kip zonder kop gaat rondrennen: de kans hierop is erg klein en dus kan je maar beter het bovenstaande rijtje uitsluiten voor je interne onderzoeken laat verrichten. Maar (!) heb je meer klachten die hiertoe herleid kunnen worden, wacht dan niet te lang om een arts te raadplegen.

Al met al betekent een beetje bloedverlies niet direct het einde van de wereld, maar houd het zeker in de gaten. Bij herhaaldelijke fysieke klachten kan je het best de huisarts raadplegen voor onderzoek, advies en een passend behandelplan.